Az Orthorexia Nervosa javasolt diagnosztikus kritériumai

Az orthorexia nervosa  tünetegyüttesének görög eredetű elnevezése a helyes étkezés fixációjára utal: az  ortho - helyes és az orexis - vágy, étvágy kifejezésekből áll össze. A nervosa a betegség idegi (pszichés) eredetére utal.


Habár az orthorexia nervosa koncepcióját jelentős mértékű médiafigyelem övezte az utóbbi időben és az evészavarban jártas szakértők is széles körben használják, ez idáig sohasem kapott kielégítő formális definíciót. Ennek a mulasztásnak a pótlására tett kísérletet az Eating Behaviour című folyóiratban újonnan publikált cikkben Steven Bratman - aki eredetileg bevezette a kifejezést - és Thom Dunn.

Ezeket a kritériumokat a tanulmány szerzői kiindulópontnak szánják. Számítanak rá, hogy finomításra és módosításra kerülnek majd az idők során.  Különösen a súlyvesztésre való utalások tekinthetőek átmenetinek, mivel folyamatban lévő kutatások vizsgálják  az orthorexia és az anorexia között kialakuló kapcsolatot.  


Az Orthorexia Nervosa javasolt diagnosztikus kritériumai:

A kritérium

Rögeszmés fókusz egy bizonyos táplálkozási rendszer vagy egy hiedelemrendszer szerint meghatározott "egészséges" táplálkozáson, amelynek konkrét részletei különbözőek lehetnek;

Túlzott mértékű érzelmi distressz jelenléte a nem egészségesként értékelt ételválasztással kapcsolatban;

Fogyást történhet, azonban ez az optimális egészségi állapot részeként értelmeződik, és nem mint elsődleges cél jelenik meg.
 

A következők bizonyítják ezt:

  1. Olyan megerősítő és korlátozó táplálkozási szokásokat* érintő kompulzív viselkedés és/vagy mentális preokkupáció, amelyeket az egyén az optimális egészségi állapot** elősegítőjének vél.
  2. Az önmaguk által felállított táplálkozási szabályok megszegése a betegségektől való túlzott mértékű félelmet, a személyes tisztátalanság érzését, és/vagy negatív fizikai érzeteket vált ki az egyénben, amelyet szorongás és szégyenérzet kísér.
  3. A táplálkozási megszorítások az idő előrehaladtával egyre szélesebb körűvé válnak, és odáig terjedhetnek, hogy egész ételcsoportok kerülnek kizárásra, valamint fokozatosan egyre gyakoribb és/vagy szigorúbb "tisztítókúrákat" (részleges böjt) foglalnak magukban, amit tisztító vagy méregtelenítő hatásúnak tartanak. Ez az eszkaláció gyakran súlyvesztéshez vezet, azonban a fogyás iránti vágy hiányzik, rejtett, vagy az egészséges táplálkozásról alkotott elképzelésnek alárendelten van jelen.

*A táplálkozási szokások magában foglalhatják koncentrált "étrendkiegészítők" alkalmazását.

**Az edzésteljesítmény és/vagy fitt testkép az egészség egy aspektusaként vagy indikátoraként értelmeződhet.


B kritérium

A kompulzív viselkedés és mentális preokkupáció klinikai mértékűvé válik az alábbi tényezők valamelyikének következtében:

  1. Alultápláltság, jelentős mértékű fogyás vagy más, a korlátozó táplálkozás következményeként fellépő egyéb egészségügyi komplikáció.
  2. Intraperszonális (személyen belüli) distressz, vagy az egyén társas, tanulmányi vagy munkát érintő működésének jelentős mértékű károsodása az "egészséges" táplálkozással kapcsolatos hiedelmeknek vagy viselkedésnek köszönhetően. 
  3. A pozitív testkép, önértékelés, identitás és/vagy elégedettség szélsőséges mértékű függése az egyén által definiált egészséges táplálkozási viselkedésnek való megfeleléstől. 


 

Forrás:  Dunn, T.M & Bratman, S. (2016). On orthorexia nervosa: A review of the literature and proposed diagnostic criteria. Eating Behaviors, 21, 11 -17.

 

 Megosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.