EDA lépések munkafüzet - Bemutatkozás

 

Ez a munkafüzet az Eating Disorders Anonymus (Anonim Evészavarosok) csoportjai számára készült útmutató. Számos "helyes" módja létezik a lépések megtételének. Mi abban bízunk, hogy ez a könyv segít neked abban, hogy megküzdj a tökéletességre való törekvéssel, a túlzott önbizalomhiánnyal vagy a reménytelenséggel.

A felépüléshez vezető út jelentős része arról szól, hogy megtanulj őszintének lenni önmagaddal szemben. Amíg szembenézel a problémáiddal, megoldást is találsz rájuk. Készen állsz, hogy megismerd önmagad (tökéletlenségeiddel és minden mással együtt)? Hajlandó vagy felelősséget vállalni a hozzáállásodért és a tetteidért ahelyett, hogy másokat hibáztatnál? Ha igen, akkor képes vagy a felépülésre.

Ez a könyv különböző EDA tagok tapasztalatait alapul véve született meg. A lépések annyiféle módon szemlélhetőek és közelíthetők meg, ahány tag van. Mi hiszünk abban, hogy ennek így kell lennie. Arra kérünk téged, hogy vedd el belőle, amit használhatónak tartasz önmagad számára, a többit pedig hagyd.

Találj egy társat vagy egy segítőt, akivel együtt dolgozol a lépéseken. Könnyű elkedvetlenedni vagy félresiklani, amikor egyedül próbálsz valamit csinálni. Egy társ vagy segítő átsegít a nehéz időkön, amikor küzdesz azért, hogy motivációt és inspirációt találj. Támogatnak téged, amikor elmerülnél a haragban, neheztelésben vagy a saját csökönyösségedben. Valaki mással együtt dolgozni a felépülés lépésein bőven megéri a kényelmetlenséget, feszélyezettséget, amely minden új kapcsolat kialakításával együtt jár. Néhányunk tapasztalatot, erőt és reményt nyert általa. Néhányunk életre szóló barátokat talált.

 

Egy kis történelem

Az EDA lépései az Anonim Alkoholisták (AA) 12 lépésén alapul. 1935 óta az AA alkoholbetegek millióinak segített. Sikerük számos bátor embert arra inspirált, hogy az AA alapelveit alkalmazzák más jellegű függőségeikből és kényszereikből történő felépülésükre. Az anonim evészavarosok egyike az AA Központi Irodában regisztrált közel négyszáz különböző 12 lépéses csoportnak. Még ha némelyik értelmetlennek vagy egyenesen furcsának hangzik is a laikus szemlélő számára, mindegyik segítségére volt embereknek abban, hogy visszanyerjék az életüket és túllépjenek a függőség vagy a kényszerbetegség által diktált viselkedéseiken.

2000 februárjában Gisele B − egy fiatal Phoenix-i nő, aki az AA segítségével lépett a felépülés útjára − elkeseredett az AA 12 lépésének az evészavarára történő alkalmazásával való kísérletezés közben. Létrehozott egy támogató csoportot evészavarban érintett emberek részére, amelyben az AA és egy másik Phoenix-i csoport, a Jeanne Philips által közel 20 évvel korábban alapított SHED (Self-Help for Eating Disorders/Önsegítés az evészavarban) tapasztalatait ötvözték.

Az első Phoenx-i EDA csoportülés egy Gisele otthonához közeli AA találkozóhelyen valósult meg.

Anette H. 2000 márciusában csatlakozott a csoporthoz. A csoporttagok arra helyezték a hangsúlyt, hogy az evészavarból történő felépüléssel kapcsolatos, félelmekkel övezett elképzelésekkel szemben alternatívát nyújtsanak. Támogatják a 12 lépéses munka és gyűlések egyéni terápiával történő kombinálását. Közösen megkezdték az EDA terjesztését mind lokálisan, mint országos szinten.

Az EDA ötvözi a 12 lépés időtlen bölcsességét az evészavarokból történő felépüléssel kapcsolatos egyre bővülő tudásunkkal. Az evészavarok megjelenésében számos biológiai, szociális és pszichológiai tényező együttállása játszik szerepet. A különféle faktorok pontos kombinációja személyről személyre változik. Minden egyes felépülés egyedi.

Ezzel együtt vannak olyan észlelési torzítások és önelutasító gondolatmintázatok, amelyek sokunkban közösek.

Azzal, hogy megosztjuk egymással küzdelmeinket, támogatjuk egymást és dolgozunk a lépéseken segít ezeket célba venni.

Közösen megtaláljuk az erőt a fejlődésre és a változásra. Szabadságunk és boldogságunk ennek a munkának a melléktermékei.

 

További javaslatok a felépüléshez

Bízunk benne, hogy ez a könyv segíti a gyógyulásodat. Bízunk benne, hogy nem állsz meg itt. Különösen a gyógyulás korai szakaszában fontos annyi segítséget összegyűjteni, amennyit csak lehetséges. Egymástól különböző helyről származó információk és támogatások számos perspektívából mutatják meg, hogy mi is történik. Ez segít a betegséged rigid mintázatait megtörni.

Íme  néhány javaslat arra vonatkozóan, hogy mit tehetsz a lépéseken való munkálkodás mellett:

Találj egy terapeutát, akiben megbízol.

Használd a weboldalon található beszélgetős felületet.

Vegyél részt annyi találkozón amennyit csak találsz mind online, mind személyesen.

Ha nincs csoport a környékeden gondolkozz el azon, hogy alapítasz egyet. Beszélj magadról az üléseken akkor is, ha félsz. Mindannyian félünk először. Az érzéseid megosztása emlékeztet téged arra, hogy komolyan veszed a felépülésedet. Vezess naplót az érzéseidről. Találj egy táplálkozási szakértőt, aki segít neked megérteni, hogy miként néz ki egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend. Alkoss cselekvési tervet. Rangsorold, hogy mit kell tenned, egyszerre csak egy dologgal foglalkozz; ne próbálj meg mindent egyszerre csinálni! Lassan tanuld meg észrevenni és megtenni, amit meg kell sietség és hezitálás nélkül. Az önmagaddal és másokkal szembeni őszinteség segít megoldást találni az élet problémáira. Bízz az akaratodban és a képességedben, hogy megtalálod az utat a gyógyuláshoz, és hogy mész tovább akkor is, amikor a haladás nehézzé válik. Légy kedves, kíméletes és türelmes önmagaddal szemben, amikor túlterheltnek és "tökéletlennek" érzed magad. Add fel a tökéletességre való törekvést. Tanuld meg élvezni, hogy fejlődsz! Élj és élvezd ki az adott  pillanatot.

 

Jó egészséget és sok szerencsét kívánunk a felépüléshez vezető úton!

 


Forrás: Eating Disorders Anonymous 12-Steps WorkbookMegosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.