Anonim Evészavarosok 12 hagyományának bemutatása

 

1. Közös boldogulásunk álljon az első helyen; személyes felépülésünk az Anonim Evészavarosok közösségének egységétől függ.

Az Anonim Evészavarosok egy "mi" program. A csoportnak túl kell élnie ahhoz, hogy az egyén is túlélhessen. Ünnepeljük egyéni szabadságunkat és autonómiánkat, míg egy összetartó egységben közösen járjuk a gyógyulás útját.


2. Csoportügyekben egyetlen abszolút tekintély létezik − egy szerető Isten* −, aki csoporttudatunkban megnyilvánulhat. Vezetőink csupán bizalmunkat élvező  szolgálattevők; nem pedig irányítók.  

Az Anonim Evészavarosok közössége egy gyengéd, szerető Magasabb rendű Erő iránymutatásait követi. Tagjaink különböző szinteken teljesítenek szolgálatot, de Isten irányítja a közösséget a csoporttudatunkon keresztül.

*: Isten az Anonim Evészavarosok szakirodalmában jelenthet egy, az adott személy elképzelése szerinti spirituális entitást (egy Magasabb rendű Erőt), de utalhat egy nem spirituális jellegű fogalomra is (egy Magasabb rendű Cél). Bármelyik is jelentsen támaszt számodra, mindkettő nyújt egy olyan perspektívát, ami túlmutat az aktuális fizikai, társadalmi és emocionális állapotunkon, és megnyugvást jelent számunkra.


3. Az Anonim Evészavaros csoporttagság egyetlen feltétele az evészavarból való felépülés vágya.

Egy evészavarral küzdő ember csoporttagságának megtagadása halálos ítéletének kihirdetésével lehet egyenlő. A gyógyulás nem egy éjszaka műve, és biztosan lesznek visszaesések; így az Anonim Evészavaros tagságra vonatkozó egyetlen előírás az egyén felépülésre irányuló vágya. 


4. Legyen minden csoport független, kivéve azokat az ügyeket, amely az Anonim Evészavarosok más csoportjait, vagy az Anonim Evészavarosok egészét érintik.

Valamennyi Anonim Evészavaros csoport maga felel a saját ügyeiért, de minden csoport része az Anonim Evészavarosok közösségének, mint egésznek. Minden egyes csoportnak figyelnie kell arra, hogy ne okozzon kárt az Anonim Evészavarosok közösségének, mint egésznek. Ezért fokozott elővigyázatosság szükséges az adott csoport hatáskörén kívüli ügyekben. Együtt dolgozunk, miközben különállóak maradunk.


5. Minden csoportnak egyetlen elsődleges célja van - az, hogy eljuttassa gyógyulással kapcsolatos üzenetét a többi evészavarral küzdő embernek.

Szabadon továbbadjuk azt, amit másoktól kaptunk. A gyógyulás azáltal őrizhető meg, ha átadjuk másoknak. A közösségünk elsősorban tapasztalataink, erőnk és reményünk olyan emberekkel történő megosztásán alapul, akik evészavarral küzdenek.


6. Egy Anonim Evészavaros csoport soha ne adja támogatását, pénzét vagy nevét semmilyen kapcsolódó intézménynek vagy külső vállalkozásnak, nehogy a pénzzel, a tulajdonnal vagy a presztízzsel kapcsolatos problémák eltérítsék elsődleges céljától.

A közösségünknek az elsődleges célunkhoz közvetlenül köthető ügyeken kívüli történésekbe való bevonása alkalmat adhat arra, hogy elvonjon bennünket attól, hogy az Anonim Evészavarosok üzenetét eljuttassuk a jelenleg is szenvedő emberek felé. Ezen egyetlen és kizárólagos célunk azt diktálja, hogy ne köteleződjünk el külső szerveződés vagy aktivitás felé.   


7. Minden Anonim Evészavaros csoport legyen teljesen önfenntartó, hárítsa el a külső hozzájárulásokat.

Az Anonim Evészavarosok kizárólag önkéntes adományokból tartják fenn magukat. A pénzügyi támogatás kérelmezése eltérít bennünket az elsődleges célunktól, és sérti a csoport autonómia szellemiségét. Valamennyi Anonim Evészavaros csoport maga felel a saját kiadásaiért, megfelelő nagyságú megtakarítási keretet fenntartva.


8. Az Anonim Evészavarosok közössége maradjon mindig nemhivatásos, bár szolgálati központjaink alkalmazhatnak hivatásos szakembereket. 

Nem nyújtunk és nem fogadunk el fizetségért végzett 12 lépéses munkát. Bár támogatjuk a csoporttagokat abban, hogy egyénileg professzionális segítséget keressenek, mi nem professzionális szervezet vagyunk. Az Anonim Evészavarosok abban az esetben alkalmaznak munkavállalókat, ha az a közösség működésének fenntartásához szükséges.


9. Az Anonim Evészavarosok közössége maga soha ne szerveződjék; de alakíthatunk szolgálati testületeket vagy bizottságokat, amelyek közvetlen felelősséggel tartoznak azoknak, akiket szolgálnak. 

Az Anonim Evészavarosok közössége tapasztalaton alapuló útmutatásra épül. Nem adunk utasításokat vagy ultimátumokat, hogy ezzel se kockáztassuk az egymással való szembeszegülést és versengést a tagok és csoportok között. Mivel a tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a szolgálati tevékenység alapvető fontossággal bír a felépülésben, kiterjesztettük azon lehetőségek körét, amelyek által a tagok szolgálatot teljesíthetnek a közösségen belül.


10. Az Anonim Evészavarosok közösségének nincs véleménye külső ügyekről; ezért az Anonim Evészavarosok neve soha ne legyen bevonható nyilvános vitába.

Az Anonim Evészavarosok közössége nem foglal állást semmilyen vitában. A semlegesség és elfogadás talaján megengedhetjük magunknak, hogy teljes mértékben az elsődleges célunk álljon figyelmünk középpontjában.


11. A nyilvánossághoz való viszonyunk alapja elsősorban a vonzerő, nem a reklám; személyes névtelenségünket mindig meg kell őriznünk a sajtóban, a rádióban, a tévében és az interneten.

A közösségünk azáltal nyer tagokat, hogy képviseljük az Anonim Evészavarosok alapelveit a mindennapi életünk során, és hogy megosztjuk a gyógyulás üzenetét a csoportjainkon belül.  Inkább az Anonim Evészavaros programra fókuszálunk, mint az egyes tagokra. Valamennyi tag a közösségünk aktív őrzője.


12. Hagyományaink spirituális alapja, a névtelenség mindig emlékeztet bennünket arra, hogy az elvek előbbre valók az egyes személyeknél.

Közösségünk a tolerancia és a szeretet talapzatára épül. A személyes különbözőségek nem érdekelnek bennünket. Egyetlen cél, az Anonim Evészavarosok gyógyulásról szóló üzenetének terjesztése okán gyűlünk össze, tekintet nélkül személyes véleményünkre. A valódi alázat a tényleges névtelenség megvalósulása esetén válik átélhetővé.   

 


Forrás: Eating Disorders Anonymous "BIg Book"Megosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.