Elkerülő táplálékbeviteli zavar (ARFID) diagnosztikus kritériuma

 

A DSM 5 kritériumai, amelyek fennállása esetén egy személyről megállapítható az Elkerülő táplálékbeviteli zavar diagnózisa:

A tápanyag és/vagy energia beviteli szükséglet kielégítésére való folyamatos képtelenségben  megmutatkozó evészavar vagy étkezési zavar, ami az alábbiak közül eggyel vagy többel társul:

Jelentős mértékű súlyvesztés (vagy az elvárt súlygyarapodás elmaradása vagy akadozó növés gyerekeknél).

Jelentős mértékű tápanyaghiány.

Enterális táplálás vagy szájon keresztül történő tápanyag pótlás állandó szükséglete.

A pszichoszociális funkcionálással fennálló jelentős mértékű interferencia.   

A viselkedés nem magyarázható a megfelelő táplálék hiányával vagy azzal, hogy egy kulturálisan támogatott gyakorlat társul hozzá.  

A viselkedés nem kizárólag anorexia nervosa vagy bulimia nervosa során jelenik meg és nem bizonyítható, hogy az illetőnek a testsúlyával vagy alakjával kapcsolatos észlelési zavara állna fenn.

Az evészavar nem tulajdonítható betegségnek és nem magyarázható semmilyen más mentális zavar fennállásával. Amennyiben egy másik állapot/zavar jelenlétében mutatkozik a viselkedés túllép az adott kondíció keretein, így külön klinikai kategorizációt érdemel.  

 

Forrás: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth Edition (2013) American Psychiatric AssociationMegosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.