Nem meghatározott táplálkozási zavar vagy evészavar (UFED)


Az Amerikai Pszichiátriai Társaság Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. kiadása (rövidítve: DSM-5) kritériumai alapján ez a kategória azokra a viselkedésmintázatokra alkalmazható, amelyeknél a viselkedés által okozott distressz, illetve a funkcionálásnak a viselkedés miatt bekövetkező romlása klinikailag jelentős mértékű, de a tünetek nem elégítik ki egyik táplálkozási zavar vagy evészavar kritériumait sem. Ez a kategória a klinikusok által használható akkor, ha a klinikus úgy dönt, hogy nem specifikálja az okot, amiért a tünetek nem elégítik ki a kritériumokat beleértve azokat az eseteket is, amikor nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű információ a specifikusabb diagnózis felállításához (például sürgősségi ellátás keretein belül).

 

Forrás: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth Edition (2013) American Psychiatric Association

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Az evészavarokkal foglalkozó pszichológiai folyóirat, az International Journal of Eating Disorders egy külön számot szentelt az evészavarok diagnózisának DSM-5-ben megjelent változásainak. Az alábbi linken megtalálhatóak ennek a számnak a tanulmányai eredeti angol nyelven:

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1098-108X/homepage/dsm-v.htmMegosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.