Egyéb meghatározott táplálkozási zavar vagy evészavar (OSFED)

 

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság által jegyzett Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. kiadása (rövidítve: DSM-5) kritériumai alapján egy személyről abban az esetben állapítható meg, hogy egyéb specifikus evészavarban vagy étkezési zavarban érintett, ha a fennálló distressz, illetve a funkcionálás egyes területein észlelhető romlás klinikailag szignifikáns mértékű, azonban a tünetek nem elégítik ki a többi evészavar vagy étkezési zavar valamennyi kritériumát.

Ebben az esetben a diagnózisnak deklarálnia kell azt a specifikus okot, amely miatt adott kondíció jellemzői nem találkoznak egy másik zavar kritériumaival.


Az alábbiakban az egyéb specifikus evészavar vagy étkezési zavar további példái láthatók:

Atipikus Anorexia Nervosa: Valamennyi kritérium teljesül azt az egyet kivéve, miszerint a jelentős mértékű súlyvesztés ellenére az illető testsúlya a normál tartományon belül vagy afölött található.

Falászavar (Binge Eating Disirder/BED) - kisebb gyakorisággal és/vagy rövidebb időtartamban: A BED valamennyi kritériuma teljesül, csak kisebb gyakorisággal jelennek meg a tünetek és/vagy kevesebb, mint 3 hónapig állnak fenn.

Bulimia Nervosa  - kisebb gyakorisággal és/vagy rövidebb időtartamban: A Bulimia Nervosa valamennyi kritériuma teljesül, azonban a falásrohamok és a kompenzáló viselkedésformák kisebb gyakorisággal jelennek meg és/vagy kevesebb, mint 3 hónapig állnak fenn.

Purgáló zavar: Ismétlődő purgáló viselkedés megjelenése a testsúly vagy az alak befolyásolása érdekében falási epizódok nélkül.

Éjszakai Evés Szindróma: Ismétlődő éjszakai evési epizódok. Alvásból történő ébredést követő evés, vagy jelentősebb mennyiségű táplálékbevitel az esti étkezést követően. A viselkedés nem magyarázható környezeti körülményekkel vagy társadalmi normákkal. A viselkedés jelentős mértékű distresszt vagy károsodást okoz. A viselkedés nem magyarázható egyéb mentális zavar fennállásával (például: BED).

 

Forrás: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth Edition (2013) American Psychiatric Association

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Az evészavarokkal foglalkozó pszichológiai folyóirat, az International Journal of Eating Disorders egy külön számot szentelt az evészavarok diagnózisának DSM-5-ben megjelent változásainak. Az alábbi linken megtalálhatóak ennek a számnak a tanulmányai eredeti angol nyelven:

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1098-108X/homepage/dsm-v.htmMegosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.