Bulimia Nervosa diagnosztikus kritériumai

 

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság által jegyzett Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. kiadása (rövidítve: DSM-5) a következő kritériumokat állapítja meg, amelyek fennállása esetén egy személyről megállapítható a Bulimia Nervosa diagnózisa:

 • Visszatérő falási epizódok. Egy falási epizódnak mindkét alábbi kritériumnak meg kell felelnie:
  1. Meghatározott idő (például két óra) alatt olyan mennyiségű étel elfogyasztása, ami meghaladja azt, amit az emberek többsége hasonló idő alatt és körülmények között elfogyasztana.
  2. A falásrohamok alatt kontrollvesztés-érzés áll fenn (az érzés, miszerint az illető nem képes abbahagyni az evést, illetve nem képes kontrollálni, hogy mit és mennyit eszik).
    
 • A súlygyarapodás megakadályozása érdekében ismétlődően alkalmazott kompenzáló viselkedésformák vannak jelen (önhánytatás, hashajtók és vizelethajtók vagy más gyógyszerek alkalmazása, koplalás vagy túlzott mértékű testgyakorlás).
   
 • Mind a falásrohamok, mind a kompenzáló viselkedésformák átlagosan hetente minimum egyszer megjelennek három hónapon keresztül.
   
 • Az önértékelést túlzottan befolyásolja a test alakja és súlya.
 • A viselkedéses tünetek nem kizárólagosan Anorexia Nervosa epizódok során jelennek meg.
   


FONTOS:

A Bulimia Nervosa diagnózisát illetően a DSM-5-ben annyi változás történt a DSM-4-hez képest, hogy mérsékelték annak gyakoriságát, ahányszor az illetőnek produkálnia kell a falásrohamot és az azt kompenzáló viselkedési aktust. A DSM-5 alapján a kritérium teljesüléséhez elegendő, ha valakinél egy héten belül egy alkalommal jelenik meg ez a viselkedés, szemben a DSM-4-gyel, amelyben még két alkalom volt feltüntetve.  

 

Forrás: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth Edition (2013) American Psychiatric Association

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Az evészavarokkal foglalkozó pszichológiai folyóirat, az International Journal of Eating Disorders egy külön számot szentelt az evészavarok diagnózisának DSM-5-ben megjelent változásainak. Az alábbi linken megtalálhatóak ennek a számnak a tanulmányai eredeti angol nyelven:

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1098-108X/homepage/dsm-v.htmMegosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.