Anorexia Nervosa diagnosztikus kritériumai

 

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság által jegyzett Mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének 5. kiadása (rövidítve: DSM-5) a következő kritériumokat állapítja meg, amelyek fennállása esetén egy személyről megállapítható az anorexia nervosa diagnózisa:

 • Az energia bevitel folytatólagos redukálása oly mértékben, hogy az szignifikánsan alacsony testsúlyhoz vezet (alacsonyabbhoz, mint ami a korhoz, nemhez, fejlődési ívhez és fizikai egészséghez viszonyítva minimálisan elvárható lenne).
   
 • Intenzív félelem a súlygyarapodástól vagy az elhízástól, vagy a súlygyarapodással interferáló folytatólagos viselkedés (még jelentősen alacsony testsúly ellenére is).
   
 • A saját testsúly vagy alak észlelésének zavara, a testsúly vagy alak túlzott befolyása az önértékelésre, vagy a jelenlegi alacsony testsúly veszélyességének állandó tagadása.

 

Jelölendő típusok:

Restriktív típus: az anorexia nervosa epizódja alatt a páciensnek nincsenek ismétlődő falásrohamai és purgáló viselkedésformái.

Purgáló típus: az anorexia nervosa epizódja alatt ismétlődő purgálás (önhánytatás, hashajtók, diuretikumok alkalmazása, beöntés) jelennek meg.
 

FONTOS:

Az Anorexia Nervosa diagnosztikus kritériumait illetően több kisebb, de jelentős változás következett be a DSM-4-ben leírtakhoz képest.

 1. Az első helyen megjelölt, "A" kritérium a viselkedéses tüneteket veszi számba, mint a korlátozott kalória bevitelt, és a továbbiakban a testsúly megtartását illetően nem tartalmazza a "visszautasít" szót, mivel az a páciens részéről szándékot feltételez, és nehéz lehet megítélni, értékelni.   
   
 2. A DSM-4 "D"-vel jelölt kritériuma, ami az amennorheát − vagyis a menstruáció hiányát − , vagy az utolsó három menstruációs ciklus elmaradását tünetként jelölte meg, törölve lett. Ennek magyarázata az, hogy ez a kritérium nem alkalmazható férfiakra, azokra a nőkre, akik még nem érték el azt a kort, amikor menstruálni kezdenek, azokra a nőkre, akik fogamzásgátló tablettát szednek, illetve azokra a nőkre, akik túl vannak a menopauzán. Néhány esetben a páciens az anorexia nervosa valamennyi tünetét produkálja, mégis beszámol bizonyos mértékű menstruációs aktivitásról. 

 

Forrás: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth Edition (2013) American Psychiatric Association

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Az evészavarokkal foglalkozó pszichológiai folyóirat, az International Journal of Eating Disorders egy külön számot szentelt az evészavarok diagnózisának DSM-5-ben megjelent változásainak. Az alábbi linken megtalálhatóak ennek a számnak a tanulmányai eredeti angol nyelven:

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1098-108X/homepage/dsm-v.htmMegosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.