Szakszerű segítséget a jövő édesanyái számára túlsúly ellen!

 

Egy kiterjedt, az elhízást érintő európai kutatás felhívta a figyelmet arra, hogy sürgős cselekvésre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a gyermekvállalásra potenciálisan megfelelő életkorban lévő nők elhízását.  

A szerzők, akiknek egy csoportja az Edinburgh-i Egyetemen dolgozik, azt állítják, hogy a túlsúllyal bíró anyák által világra hozott gyerekek nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve későbbi életük során. Állításuk szerint minden áldott állapotban lévő nőnek lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy igénybe vehessék dietetikus és pszichológus segítségét a megszülető gyerekek egészégének védelme érdekében.

A 3 éven keresztül tartó projekt során számos kutatás eredményének elemzésére sor került.

 

Hosszú távú következmények

Az egyik legnagyobb kiterjedésű vizsgálat, amely arra volt kíváncsi, vajon a leendő anyák egészségi állapota bír-e hosszú távú következménnyel az utódokat illetően számos Európa-szerte végzett kutatás eredményét foglalta össze.

Az egyik kulcsfontosságú vizsgálat, amelyben 13000 vizsgálati személy vett részt rávilágított arra, hogy a súlytöblettel rendelkező anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek szívelégtelenségben, kapnak stroke-ot vagy lesznek érintettek 2-es típusú cukorbetegségben későbbi életük során.

Egy másik, az Edinburgh-i Egyetemen végzett elemzés során azt találták, hogy a túlsúlyos nők telített zsírokban gazdagabb és vitaminokban, valamint ásványi anyagokban szegényebb étrendet követnek a terhességük ideje alatt, mint a vékony nők.

A korai, állatokat vizsgáló kutatások során a tudósok azt találták, hogy a zsírban gazdag étrenden tartott nőstény állatok placentája kisebb fokú védelmet nyújtott a magzatnak a kortizol nevű stresszhormon ellen.

Az utódok nagyobb valószínűséggel lettek kicsik és szenvedtek hangulatzavarokban későbbi életükben.

A projekt vezetője, Dr. Patricia Iozzo a pisai Nemzeti Kutató Tanács elmondta: "Figyelmet kell fordítani arra, hogy a fiatal lányokat, mint potenciális leendő anyákat megóvjuk az elhízástól."

Dr. Iozzo szerint a terhesség utolsó szakasza különös fontossággal bír. Munkája rámutat, hogy a babák anyagcsere-folyamatainak − beleértve a vérben fellehető zsírok és cukrok mennyiségét − egészségére káros hatással lehet, ha az áldott állapotban lévő nő testsúlya egészségtelen mértékben nő ezidő alatt.

"Én ezt egy pozitív üzenetnek érzem. Az anyák sokat tehetnek terhességük ideje alatt gyermekeik jövőbeli egészsége érdekében. Semmilyen körülmények között sem szabad azonban koplalniuk. Kiegyensúlyozott étrendre kell törekedniük, és fontos, hogy fizikailag aktívak maradjanak. Emellett azt gondolom, hogy valamennyi anya számára biztosítani kellene a lehetőséget arra, hogy igénybe vehesse egészséggel foglalkozó szakemberek segítségét a terhessége ideje alatt, értve ezalatt nem csak szülésznőket és nőgyógyászokat, hanem pszichológusokat és dietetikusokat is" - mondta Dr. Iozzo.

 

A terhesség tervezése

Louise Silverton, a brit Szülésznők Királyi Kollégiumának igazgatója elmondta: Fontos, hogy a nők ideális testsúllyal rendelkezzenek a teherbe esést megelőzően, illetőleg amennyiben nem ez a helyzet lényeges, hogy kövessék a bábák tanácsait a súlyuk megfelelő kezelését illetően mikrotápanyagokban gazdag étrend követése révén.

A szülést követően a nőknek segítségre van szüksége ahhoz, hogy egészséges étkezési és testmozgást illető szokásokat alakítsanak ki.

Elengedhetetlen a támogatás biztosítása a túlsúllyal bíró vagy elhízott nők számára abban, hogy igénybe vehessék az ideális testsúly elérését elősegítő szolgáltatásokat mielőtt ismét gyermeket vállalnak.

 

Az eredeti angol szöveg a következő linken olvasható:

http://www.bbc.com/news/health-31489101

 

Hiszünk benne, hogy az evészavarokról és az azokhoz kapcsolódó témákról való minél szélesebb körű tájékoztatás az etkezesizavar.hu feladatai közé tartozik. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy harmadik féltől eredő tartalom, vagy az ezen tartalomra mutató link közzététele az etkezesizavar.hu oldalon kizárólag információközlés szándékával történik. Ezen harmadik fél véleménye, álláspontja nem feltétlenül tükrözi az etkezesizavar.hu egészének, vagy az oldal egyes szerkesztőinek véleményét. Bármely harmadik féltől eredő tartalom, vagy az ezen tartalomra mutató link megjelenítése nem jelenti az ezen oldalon hozzáférhető tartalmak etkezesizavar.hu általi jóváhagyását.  

 


Megosztás


Kapcsolódó bejegyzések

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.